De beste tips om gas te besparen in jouw badkamer

Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op. Het gemiddelde jaarverbruik bij een douchebeurt van vijf minuten per gezin komt ongeveer uit op 292 m³. Het is echter zo dat veel mensen langer onder de douche staan dan vijf minuten, zodat het aantal m³ gas eveneens oploopt. De gasprijs is tegenwoordig enorm hoog en besparen op de kosten van het gasverbruik voor douchen is dan ook de moeite waard.

Al gedacht aan een douchetimer?
Er zijn natuurlijk nog veel meer tips om op de dagelijkse kosten van gas voor het douchen te besparen. Door goed op de tijd te letten, is er eveneens op een simpele manier te besparen op de kosten. Door bijvoorbeeld in plaats van negen minuten te douchen dat nog maar vijf minuten te doen, valt de gasrekening op jaarbasis al veel lager uit. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat je 60 m³ per jaar minder verbruikt als je in plaats van negen minuten de douchetijd verkort naar vijf minuten. Milieu Centraal stelt eveneens dat je 44 m³ gas bespaart als je gebruikmaakt van een waterbesparende douchekop. Zo kan je dubbel besparen. Om de tijd te verkorten, is het handig om van een douchetimer gebruik te maken. Daar zijn allerlei manieren voor, variërend van het instellen van een kookwekker tot de wekker op je smartphone.

Denk ook aan je cv-ketel
Heb je een cv-ketel in huis dan is het slim om deze op de eco-stand in te stellen. De comfortstand is bij de cv-ketels doorgaans de standaard stand voor warm water. Het water wordt sneller warm, maar het kost wel meer energie en dus meer geld. Je bespaart op gasverbruik door de cv-ketel op de eco-stand te zetten. In dit geval vindt er pas verwarming van het water plaats op het moment dat je de douchekraan opent.

Koud douchen
Het is niet voor iedereen weggelegd, maar koud douchen bespaart uiteraard eveneens fors op het gasverbruik. Het kost gas om water te verwarmen en door minder heet, minder warm of zelfs koud te douchen, bespaar je geld. Bovendien ben je sneller onder een koude douche vandaan dan onder een warme douche. Het is ook goed voor je bloedsomloop om koud te douchen en daarom krijg je het na het douchen ook minder snel koud. De verwarming kan dan ook een graadje lager om nog meer op gas te besparen. Vind je helemaal koud douchen net wat te ver gaan? Douche dan eerst drie minuten warm en laat daarna het koude water stromen. Ook dan bespaar je op het gasverbruik met douchen.

De waardering van sanicswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 61 reviews.